Arı Otu - Faselye 500 gr
Marka: HÜDAVERDİ ARICILIK
Ürün Kodu: HA 0011
Stok Durumu: Stokta var
2500 TL Üzeri Ücretsiz Kargo !
Kredi Kartı,Kapıda Ödemeve Havaleile satın alabilirsiniz !
Arı Otu - Faselya
Arı Otu (Phaselia tanacetifolia STALA)
Ömrü: Tek yıllık
Boy: 50-100 cm.
Ekim Oranı: 2-3 Kg.
Yeşil ot verimi: 2 ton
Nektar (bal) Verimi: 14-50 kg/da
Toprak hazırlığı, ekim zamanı ve ekim şekli ile ilgili bilgiler siparişleriniz adresinize gönderilirken siparişiniz ile birlikte gönderilecektir.
ARI OTU/ FASELYA
Arı otu bitkisi toprak istekleri yönünden fazla seçici değildir, çeşitli toprak tiplerinde başarı ile yetiştirilmektedir. Arı otunun yetişeceği toprakların Ph derecesi 6.4-8.6 arasında olmalıdır. Birçok toprak karışımına çok iyi bir şekilde adapte olabilen bir bitkidir. Fakat nemli ve sıkıştırılmış topraklar çıkış yüzdesini azaltır. Rakımı düşük ılıman bölgelerde kışlık, kışları soğuk geçen yerlerde ise yazlık olarak yetiştirilir. Avrupa ülkelerinde erken sonbaharda ekilerek, aşırı azot gübrelemesi sonucu ortaya çıkan nitrat yıkanmasının sınırlandırılmasında kullanılmaktadır (Gilbert, 2003). -7 °C’ de kış ölümleri ortaya çıkmaktadır. Akdeniz ikliminde Ekim-Kasım aylarında, Doğu Anadolu’da ise Nisan-Mayıs aylarında ekilmelidir. İlkbahar yağışlarının uzun sürdüğü yerlerde sulanmadan yetiştirilebilir. Ancak kurak bölgelerde yazlık ekim yapıldığında çiçeklenmenin uzun sürmesi ve bitkide tohum olgunlaştırmayı geciktirmek için kesinlikle sulama yapılmalıdır. Sulama bahar yağmurlarının bitmesiyle başlatılmalıdır.
Arı otu tohumları küçük olduğundan iyi bir tohum yatağı hazırlığına büyük önem taşır. Ekimde sıralar arasında 20-70 cm boşluk bırakılmalıdır. Bingöl’de sulu koşullarda bitkiler arasında 50 cm sıra aralığı bırakılarak yaş ot verimi 1116 kg/ da, kuru ot verimi 305 kg/da olarak elde edilmiştir (Bakoğlu ve Kutlu, 2006). Ekimde dekara atılacak tohumluk miktarı 1-1.5 kg/da olmalıdır. Ekim derinliği 1-2 cm arasında tutulmalıdır. Serpme ekimde tohumluk miktarı biraz daha arttırılmalıdır (Sağlamtimur ve ark., 1988). Arı otu için dekara 5-6 kg saf azot ve 5-6 kg/da fosfor gübresi verilmelidir (Sağlamtimur ve Tansı, 2009). Silaj üretimi için çiçeklenme döneminin başlangıcında biçimler yapılabilir. Ancak, tarlada gelişmeye bırakılıp 1.5-2 ay arı merası olarak kullanıldıktan sonra, çiçeklerin azaldığı dönemde biçilerek silaj yapılması daha ekonomik olmaktadır. Arı merası olarak kullanıldıktan sonra, bitkilerin biçilerek katkı maddelerinin de eklenmesiyle silaj yapılabilir. Arı otu merasında bal verimi her kolonide 2-3 kat artırabilmektedir. Arı otundan elde edilen bal (Faselya balı) son derece kalitelidir. Nektar salgısı 0.80-0.85 mg/çiçek/gün, bal potansiyeli 30-100 kg/da, polen verimi ise 0.5 mg/çiçek düzeyinde olmaktadır (Crane, 1984). Tohum üretimi amacıyla hasatı, çiçek salkımları kahverengi renge döndüğünde ve bitki gövdesi daha yaş iken hasat yapılmalıdır. Bir branda üzerinde yığın haline getirilerek kurutulur. Pratikte, dövülerek veya üzerinde traktörle gezilerek sap ve samanda ayrılır. Tohumluk temiz ve serin yerlerde ayrıldıktan sonra muhafaza edilmelidir (Sağlamtimur ve ark., 1980). Tohum verimi ortalama 40-60 kg/da’dır. Kızılşimşek ve Ateş (2004) Kahramanmaraş’ta 86 kg/da tohum verimi elde etmiştir.
Sonuç: Arı otunun ekim zamanı Çukurova Bölgesi ve Akdeniz sahil kuşağında rakımı 500 metreye kadar olan yerlerde sonbaharda Eylül-Kasım ayları arası olmalıdır. Kış aylarının soğuk geçtiği yerlerde toprak ve hava sıcaklıklarının elverdiği ilk zamanda yazlık ekim olarak yapılmalıdır. Karadeniz Bölgesinde Mart-Nisan aylarında ekimi yapılmakta, Haziran ayında çiçeklenmektedir.
Araş. Gör.Uğur ÖZKAN Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü – Dışkapı/ANKARA